Wombat - какво животно

Wombats живеят на Земята от 18 милиона години, а днес живеят само в Австралия. Това са най-големите от земноземните бозайници, семейството на които включва три вида: Lasiorhunus latifrons (дълга коса), Vombatus ursinus (късокосместа) и Lasiorhunus krefftii (Куинсланд).

австралийско двуутробнтно

Външен вид и начин на живот

Възрастен фетабат е с размерите на малко мечешко дете (дължината на тялото е 0,7 - 1,2 м, а теглото е от 20 до 40 кг). Тези животни са надарени с невероятно привлекателен външен вид: пухкав торс, покрит с гъста, груба коса, къси крака с крака и очи с кръгъл бутон го правят неустоим.

Природата е надарила този сумчар с отличен инструмент за окопване: на лапите му има големи силни нокти, които са удобни за копане на земята. Следователно, утробата прекарва по-голямата част от деня под земята, излизайки на повърхността в продължение на няколко часа, за да се хранят и да се нанасят слънчеви бани. Животното се помещава в апартамент за надраскване с много стаи, свързан с подземни проходи.

Това е интересно: Има легенда, че медни находища в Австралия са открити благодарение на утроби - хората са открили парчета метал близо до тези животни. Очевидно по признание жителите на Южен Уелс наричаха Wombat едно от селата, а астрономите дадоха това име на астероида на Главния пояс.

Тунелите на коридорите, изкопани от утроби, достигат 20 м дължина и 3,5 м дълбочина, а площта, която заемат, може да бъде до 25 хектара. Тези представители на сумчарните стада не живеят, но норите на съседни семейства обикновено се намират близо една до друга. Често движенията, принадлежащи към различни семейства се пресичат, тогава животните ги споделят.



По природа природата на утробата е много бавно животно, но в критична ситуация е в състояние да се движи със скорост на превозното средство до 60 км / ч, може да плува и да се катери по дървета. Но в случай на опасност, той обикновено бърза към дупката, скрива горната част на тялото в нея, "запушвайки" входа с дебела поясница. И ако врагът все пак проникне в дупката, собственикът на жилището може просто да го удуши, като го притисне към стената с мощно твърдо дупе. Всъщност вомбатът практически няма естествени врагове, с изключение на гръмотевичната буря на всички сумчарници в Австралия - кучетата динго.

Vombatus е тревопасно, тя се храни с трева, корени на растенията, плодове, гъби. Той има малко зъби, само 12, но разделена горна устна ви позволява да "отрежете" тревата почти на нивото на земята. Wombats имат много ефективен и следователно бавен метаболизъм. Те се нуждаят от почти 2 седмици, за да хранят храната. Това животно пие много малко, на ден само 22 мл на килограм тегло, което е второ място само на камилата по икономия.

Wombat идва

Любопитен факт: храносмилателният тракт е много необичаен в утробата. В червата му има хоризонтални гънки-жлебове, следователно, изпражненията се образуват под формата на кубчета, този земен подвижен произвежда от 80 до 100 сухи компактни "тухли" на ден. Кубическият кокал не се изтърква от повърхността на камък или дънер, което позволява на животното да ги използва като едно от средствата за маркиране на територията.

отглеждане

Средната продължителност на живота на Vombatus е 15-18 години, достига пубертета с 3 години. Женската носи бременност малко по-малко от месец, в резултат на това се ражда едно, по-рядко - две кубчета с тегло около 0,5 кг.

Повече от шест месеца потомството прекарва в торбата на майката, където той е снабден с топлина, храна и защита. Чантата за жени има две зърна, а входът е обърнат назад. Това дава на майката възможност да се занимава с земни движения, когато нейното потомство е „у дома”.

След като телето е пораснало и е в състояние да се храни самостоятелно, то се премества в дупка, където майката носи трева и корени за него, като предварително ги е смляла със зъби. Периодът на отглеждане на потомството продължава около година, след това младата вомбат преминава към „безплатен хляб“.

Wombat с кубче

Одомашняване и плен

Wombats са мирни и проявяват агресия само в ситуация, която смятат за опасна. Често австралийците държат тези блатисти домашни любимци. Ръчните животни са привързани към собственика и го придружават, като верни малки кучета. Градският апартамент не е подходящ за поддръжката им, най-доброто местообитание ще бъде обширен личен парцел, в който можете да копаете нори и подслони.

Забавни особености на утробата: Домашните утроби често стават любители на продукти, които са им недостъпни в естествени условия. Английският натуралист К. Корниш в книгата си „Светът на животните“ описва истинската история за това, как вомбат, пристрастен към млякото, постоянно търсел желана напитка в къщата, пиел колкото е възможно и се къпел в останалата част.

Vombatus е забранен за износ от Австралия. Те могат да бъдат закупени, след като са получили специално разрешение, само в солиден зоопарк, в който на животното ще се гарантират подходящи условия за задържане. Вкъщи може да се закупи възрастен вомбат за 500 ÷ 1000 долара.

Още забавни утроби в нашата фотогалерия:

Споделете в социалните мрежи:
Изглежда така